A konyha és az eszközök fertőtlenítése: hogyan lehetünk a legkörültekintőbbek?

A koronavírus járvány erősen az előtérbe helyezte a fertőtlenítés nagy témáját. A mindennapi életünkbe férkőzött ez a fogalom, a hozzá kapcsolódó módszerek és tisztítószerek. Eddig kevésbé ismert gyakorlati útmutatók sora kommunikálja felénk, hogyan tudjuk otthonunkban is elérni a maximális biztonságot.

Természetes, hogy ügyelni szeretnénk arra, mit juttatunk be szervezetünkbe, ezért elsődleges, hogy a konyhai fertőtlenítésre is fokozott figyelmet fordítsunk. Nagyon fontos azzal kezdeni, hogy mindig, azaz tényleg minden esetben a takarításnak meg kell előznie a fertőtlenítést. A kórokozók nagy részét magával a tisztítási eljárással is eltávolíthatjuk: mosogatószer, súrolószer, zsíroldó segítségével. Nem beszélve arról, hogy itt a fizikai kontaktus, azaz a dörzsölés és sikálás is besegít. Ha már minden tiszta, akkor jöhet a konkrét fertőtlenítés! Így például már érthető, hogy miért ajánlott a konyhai padlót legalább kétszer felmosni.

Milyen szereket használjunk?

Az általános takarításhoz megfelel a mosogatószer, de jó szolgálatot tehet a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé is. Kevésbé ismert, pedig rengeteg mindenre használható fertőtlenítőszer a 3%-os hidrogén peroxid, ezt még le sem kell öblíteni, teljesen biztonságos. Ha a fa vágódeszkát akarjuk tisztává varázsolni, akkor a besózást javasoljuk – egy kicsit állni hagyjuk rajta a sót, aztán ledörzsöljük róla. Ez a legjobb módszer, ha nyers húst szeleteltünk rajta előzőleg, mivel klórral semmiképp sem szabad érintkeznie.

Miután lefújtuk fertőtlenítőszerrel a kezelendő felületeket, legalább 3-5 percet hagyjuk hatni. Ez a minimum, amit még akkor is érdemes betartani, ha kifejezetten azt írják egy szerre, hogy “azonnal hat”. Töröljük szárazra vagy öblítsük le a folyamat végeztével a kemikáliát– ez a használt szertől függ, ezért ellenőrizzük le, mit javasol a gyártó a címkén. Ha gyorsítani szeretnénk a munkameneten, válasszunk olyat, amit nem kell leöblíteni – ilyenek például a környezetbarát, öko fertőtlenítőszerek, ezek még kisgyermekes családoknál is kiválóan bevethetők.

Hőkezeléssel is fertőtleníthetünk

A megfelelő melegítés is fertőtlenítő módszer, gondoljunk a cumisüvegek “kifőzésére”. 75 fok feletti tiszta vízben például az evőeszközök áztatása is hatásos. Ezeket aztán a szabad levegőn, rácson, hagyjuk megszáradni, még véletlenül se konyharuhával töröljük meg.

Nagyon fontos, hogy minden olyan felületet, ami közvetlenül érintkezik az élelmiszerekkel, fertőtlenítsünk le ilyenkor: munkalapot, vágódeszkákat, konzervnyitókat, konyhai gépeket. Az is kifejezetten ajánlott, főleg ebben a járványos időszakban, hogy a kilincsekhez hasonlóan a konyhai fogantyúkat is áttöröljük fertőtlenítővel. Pluszban ne felejtkezzünk el a sütő gombjairól, illetve a konyhában lévő kapcsolókról.

De beszéljünk a konyharuhákról is: ezeket bizony rendszeresen cserélni kell, és ajánlatos 90 fokon mosni. Ne használjuk törölgetésre, vagy ételek szárítására, arra a legjobb a papírtörlő. Ha lehet, ezeket a textíliákat csak kéztörlésre, illetve forró eszközök megfogásához használjuk. A szivacsokat és törlőkendőket időről-időre áztassuk be fertőtlenítős oldatba.

Milyen rendszeresen kell fertőtleníteni?

Az olyan eszközöket, amik nyersanyaggal érintkeznek, mint pl. turmixgép, közvetlenül a használat után célszerű elmosogatni. Az elöl lévő kisebb gépeket gyakran kell takarítani, port törölni róluk, vagy tisztítószerrel áttörölni sem árt. Jó, ha erre hetente legalább egyszer sort kerítünk. A nagyobb gépeket, pl. mosogatógép, elég 3-4 hetente takarítani. A páraelszívó szűrő-betéteit, vagy az asztallábakat pedig időzíthetjük a nagytakarításokra, tehát nagyjából negyedévente egyszer ezek is ragyogni fognak a tisztaságtól.

Uhh, majdnem kihagytuk a szemetest. Ha például kiszakad a szemetes-zsák, és kipottyan belőle alulra egy almahéj, az napok alatt magához vonz egy csomó apró élőlényt, egy tiszta konyhában pedig nem engedhetjük meg, hogy elszabaduljanak a nem kívánatos folyamatok! Úgyhogy minden zsák-cserénél győződjünk meg róla, hogy a hulladéktárolónk is legalább annyira tiszta kívül-belül, mint pl. az ételhordó dobozunk.

És végezetül, ami a legfontosabb talán a konyhában is: a személyes higiénia, ergo: kézmosás. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezen a területen ajánlatos a folyékony szerek preferálása a tömb szappanokkal szemben, hiszen senki sem szeretné, ha a körme alá szorult szappandarabka később a fasírozottjában landolna…

Ha azt szeretné, hogy a konyhája könnyen tisztítható legyen, és még a tisztaságmániájának is könnyű préda legyen, keressen minket bizalommal, szívesen adunk további ötleteket!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.