A konyha és az eszközök fertőtlenítése: hogyan lehetünk a legkörültekintőbbek?

A koronavírus járvány erősen az előtérbe helyezte a fertőtlenítés nagy témáját. A mindennapi életünkbe férkőzött ez a fogalom, a hozzá kapcsolódó módszerek és tisztítószerek. Eddig kevésbé ismert gyakorlati útmutatók sora kommunikálja felénk, hogyan tudjuk otthonunkban is elérni a maximális biztonságot.

Természetes, hogy ügyelni szeretnénk arra, mit juttatunk be szervezetünkbe, ezért elsődleges, hogy a konyhai fertőtlenítésre is fokozott figyelmet fordítsunk. Nagyon fontos azzal kezdeni, hogy mindig, azaz tényleg minden esetben a takarításnak meg kell előznie a fertőtlenítést. A kórokozók nagy részét magával a tisztítási eljárással is eltávolíthatjuk: mosogatószer, súrolószer, zsíroldó segítségével. Nem beszélve arról, hogy itt a fizikai kontaktus, azaz a dörzsölés és sikálás is besegít. Ha már minden tiszta, akkor jöhet a konkrét fertőtlenítés! Így például már érthető, hogy miért ajánlott a konyhai padlót legalább kétszer felmosni.

Milyen szereket használjunk?

Az általános takarításhoz megfelel a mosogatószer, de jó szolgálatot tehet a szódabikarbóna, az ecet és a citromlé is. Kevésbé ismert, pedig rengeteg mindenre használható fertőtlenítőszer a 3%-os hidrogén peroxid, ezt még le sem kell öblíteni, teljesen biztonságos. Ha a fa vágódeszkát akarjuk tisztává varázsolni, akkor a besózást javasoljuk – egy kicsit állni hagyjuk rajta a sót, aztán ledörzsöljük róla. Ez a legjobb módszer, ha nyers húst szeleteltünk rajta előzőleg, mivel klórral semmiképp sem szabad érintkeznie.

Miután lefújtuk fertőtlenítőszerrel a kezelendő felületeket, legalább 3-5 percet hagyjuk hatni. Ez a minimum, amit még akkor is érdemes betartani, ha kifejezetten azt írják egy szerre, hogy “azonnal hat”. Töröljük szárazra vagy öblítsük le a folyamat végeztével a kemikáliát– ez a használt szertől függ, ezért ellenőrizzük le, mit javasol a gyártó a címkén. Ha gyorsítani szeretnénk a munkameneten, válasszunk olyat, amit nem kell leöblíteni – ilyenek például a környezetbarát, öko fertőtlenítőszerek, ezek még kisgyermekes családoknál is kiválóan bevethetők.

Hőkezeléssel is fertőtleníthetünk

A megfelelő melegítés is fertőtlenítő módszer, gondoljunk a cumisüvegek “kifőzésére”. 75 fok feletti tiszta vízben például az evőeszközök áztatása is hatásos. Ezeket aztán a szabad levegőn, rácson, hagyjuk megszáradni, még véletlenül se konyharuhával töröljük meg.

Nagyon fontos, hogy minden olyan felületet, ami közvetlenül érintkezik az élelmiszerekkel, fertőtlenítsünk le ilyenkor: munkalapot, vágódeszkákat, konzervnyitókat, konyhai gépeket. Az is kifejezetten ajánlott, főleg ebben a járványos időszakban, hogy a kilincsekhez hasonlóan a konyhai fogantyúkat is áttöröljük fertőtlenítővel. Pluszban ne felejtkezzünk el a sütő gombjairól, illetve a konyhában lévő kapcsolókról.

De beszéljünk a konyharuhákról is: ezeket bizony rendszeresen cserélni kell, és ajánlatos 90 fokon mosni. Ne használjuk törölgetésre, vagy ételek szárítására, arra a legjobb a papírtörlő. Ha lehet, ezeket a textíliákat csak kéztörlésre, illetve forró eszközök megfogásához használjuk. A szivacsokat és törlőkendőket időről-időre áztassuk be fertőtlenítős oldatba.

Milyen rendszeresen kell fertőtleníteni?

Az olyan eszközöket, amik nyersanyaggal érintkeznek, mint pl. turmixgép, közvetlenül a használat után célszerű elmosogatni. Az elöl lévő kisebb gépeket gyakran kell takarítani, port törölni róluk, vagy tisztítószerrel áttörölni sem árt. Jó, ha erre hetente legalább egyszer sort kerítünk. A nagyobb gépeket, pl. mosogatógép, elég 3-4 hetente takarítani. A páraelszívó szűrő-betéteit, vagy az asztallábakat pedig időzíthetjük a nagytakarításokra, tehát nagyjából negyedévente egyszer ezek is ragyogni fognak a tisztaságtól.

Uhh, majdnem kihagytuk a szemetest. Ha például kiszakad a szemetes-zsák, és kipottyan belőle alulra egy almahéj, az napok alatt magához vonz egy csomó apró élőlényt, egy tiszta konyhában pedig nem engedhetjük meg, hogy elszabaduljanak a nem kívánatos folyamatok! Úgyhogy minden zsák-cserénél győződjünk meg róla, hogy a hulladéktárolónk is legalább annyira tiszta kívül-belül, mint pl. az ételhordó dobozunk.

És végezetül, ami a legfontosabb talán a konyhában is: a személyes higiénia, ergo: kézmosás. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezen a területen ajánlatos a folyékony szerek preferálása a tömb szappanokkal szemben, hiszen senki sem szeretné, ha a körme alá szorult szappandarabka később a fasírozottjában landolna…

Ha azt szeretné, hogy a konyhája könnyen tisztítható legyen, és még a tisztaságmániájának is könnyű préda legyen, keressen minket bizalommal, szívesen adunk további ötleteket!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon

TOVÁBB OLVASOM >>

A konyhatervezés 10+1 lépése

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora

TOVÁBB OLVASOM >>

Biztonságos ételtárolás

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.