Biztonságos ételtárolás

Mire ügyeljünk a saját konyhánkban, hogy elkerüljük az ételmérgezést vagy az élelmiszer-pazarlást?

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

Alapvetően három különböző kategóriára választhatjuk szét az élelmiszereket:

  1. romlandóak pl. nyers zöldség,
  2. tartós élelmiszerek pl. száraztészta,
  3. felbontott tartós élelmiszerek pl. megkezdett paradicsomsűrítmény.

Romlandó ételek tárolása a konyhánkban

A baktériumok számára az 5-63°C terjedő hőmérséklet az ideális, ezért a hűtőben állítsunk be 5°C alatti értéket. Mivel a régebbi modellek nem jelzik ki a pontos hőmérsékletet, ezért egy higanymentes szobahőmérővel ellenőrizzük időnként a zöldségrekesz feletti üvegpolcon a hőmérsékletet, és aszerint állítsunk a tekerőgombon.

Nagyjából úgy járjunk el, ahogy a nagy üzletekben teszik: amit hűtőben tartanak, azt mi is oda tegyük, amit viszont sima polcon tartanak, mint pl. tojás, azt nekünk sem kell feltétlen egyből betenni a hűtőszekrénybe.

Alapszabályok, amiket ételtípustól függetlenül jó, ha betartunk:

  1. tartsuk a hűtőajtót csukva (a hűtőkkel kapcsolatos cikkünkben már szót ejtettünk róla, miért),
  2. ne tegyünk be forró edényt (nem csak az üvegpolc miatt),
  3. ne pakoljuk túl, ez ugyanis megakadályozza, hogy a levegő szabadon áramoljon, és az élelmiszerek egyenletesen áthűljenek,
  4. a megmaradt, főtt ételt készítés után, lehetőleg 2 órán belül, tegyük be,
  5. osszuk kisebb porciókra, és laposabb tárolóedényeket válasszunk,
  6. minél romlandóbb egy étel, annál lejjebb helyezkedjen el a hűtő terében, ugyanis a leghidegebb rész a legalsó polcon van.

Pontosan mit és hova pakoljunk a hűtőben?

Minden olyan étel, amit kicsomagoltunk, felvágtunk és nem igényel főzést pl. sajt, vaj, savanyú uborka, kerüljön felülre. A fent említett 3. kategória termékeit, mint például a kinyitott almabefőtt maradékát, a hűtő legfelső polcára helyezzük vagy tegyük az ajtón lévő rekeszbe.

Ezek alá jöhetnek azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket nyersen fogyasztunk.

A megmaradt főtt ételeink, szeletelt sonka és sült húskenyér az alatta lévő polcra rakható.

A nyers húsok, halak nagyobb koncentrációban tartalmaznak baktériumokat, ezért ezek kerülnek legalulra, osztozva a főzni való nyers zöldségekkel, hiszen a földes termékek is rengeteg mikroorganizmusnak adnak táptalajt.

Mutatunk egy példát az ideális hűtőhasználatra:

Hogy a tojást hűtőben kell-e tartani, megoszlanak a vélemények. Ha az ajánlott 20°C fok alatti hőmérsékletet csak így tudjuk biztosítani, akkor tegyük be, viszont hagyjuk benne a papír tojástartóban, és helyezzük a nyers húsok fölé. Ne kerüljenek az ajtóban kialakított műanyag rekeszbe, és ne is mossuk meg őket!

Egy mellékcsapás: kozmetikumok tárolása a hűtőben

A hűtős blogunkban említettük, hogy gyártanak kifejezetten arckrémek számára minihűtőt, de ha nem kívánunk ilyenbe invesztálni, megfelelő a már birtokunkban álló konyhai darab is. Ugyanis a hűtőajtón kialakított tárolók közül a felsőket pont az ilyen termékek számára optimalizálták.

Tarthatjuk itt a kontaktlencse folyadékot, egy-egy gyógyszert vagy kenőcsöt, illetve nálam a fel nem bontott negatív filmtekercsek is itt várakoznak.

Mi meddig áll el?

Alábbi tippjeinket nyugodtan felhasználhatja Ön is!

1, A fagyasztás egy csomó parazitát, mikróbát lelassít, „elaltat”, viszont kiengedés során ezek az élőlények újjáéledhetnek, emiatt semmit sem lehet a végtelenségig tárolni és nem jó ötlet a kiengedett ételt visszafagyasztani sem. Ezért fogyasztás előtt jól főzzük-süssük át őket. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább dobjuk ki, mintsem kockáztassuk az ételmérgezést.

2, A legtöbb élelmiszer 3-4 hónapig is fogyasztható marad a fagyasztóban, -18°C-on tartva, egyes húsok egy évig is kihúzzák.

3, A normál hűtő részen viszont a nyers húsokat 1-2 napon belül fel kell használni, a főtt ételek 3-4 napig kitartanak.

4, A fel nem bontott készételek esetében figyeljük a dobozra írt dátumot is, de 1-2 hétig nagyjából elállnak.

5, A füstölt kolbász, zsírosabb kemény sajt, savanyú káposzta 3-4 hétig is megőrzi szavatosságát.

6, Konzervek átlagosan legalább 2 évig (sokak szerint egy emberöltőig) elállnak. Semmiképp se fagyasszuk őket, mert a doboz felpuffadhat, szétnyílhat a mínuszok hatására.

Tartós élelmiszerek tárolása

A kamrapolcokat tartsuk tisztán, szárazon és élősködő-mentesen.

Élelmiszereket ne tároljunk együtt se kemikáliákkal, se konyhaeszközökkel vagy csomagolóanyagokkal.

Mindenképp óvjuk az élelmiszereket a nedvességtől és a direkt napfénytől, ami nem csak a megromlásukat okozhatja, de el is színeződhetnek miatta, vagy elveszíthetik az aromájukat.

Semmit se tartsunk közvetlenül a padlón!

Az olyan zöldségek, mint a hagyma és a burgonya, hosszabb ideig eltarthatóak hűtés nélkül is, de szeparáltan tároljuk őket, jól szellőző rekeszekben, a kamra hűvösebb és sötétebb zugában.

A csonthéjas gyümölcsöket, mint pl. barack, szilva, amíg beérnek teljesen, tartsuk lezárt papírzacskóban, majd helyezzük hűtőbe. A banánt fürtönként akasszuk kampóra, így a belseje nem, csak a héja barnul majd meg.

Felbontott, tartós élelmiszerek: mit és hogyan?

Alapvetően tartsuk be a FIFO-elvet (“első be, első ki”), azaz azt fogyasszuk el előbbb

Figyeljük a lejárati dátumot a csomagoláson, és amikor kibontunk valamit írjuk fel a felbontás dátumát is. Legjobb, ha hermetikusan zárható dobozokba töltjük át az ilyen termékeket, egy matricára pedig írjuk át a fenti dátumokat.

Személyes történet következik😊

Az egyik nyáron invázió volt a lakóhelyünkön a muslincáknál egy csöppet nagyobb gyümölcslegyekből.

Ősszel, amikor már azt hittem, megszabadultunk tőlük, vettem észre, hogy a kamraszekrény összes, azaz összes szorosan záródó fedelű dobozába petéket raktak le. Konkrétan ki kellett dobnom mindent. Mindenhol lárvákra leltem, a fűszerpaprikától a búzadarán át az őrölt kávéig. Mindegy volt nekik, mennyire szilikonos, „hermetikus” fedelű dobozban tartottam a felbontott gabonákat, utat találtak maguknak.

Azóta zacskóba szórom, becsomózom, majd így teszem dobozba az alapanyagokat. Nem szeretnék megint bogárlárvákkal találkozni a konyhámban!

Valószínű, hogy még ha minden szabályt igyekeznénk betartani, akkor sem kapnánk konyhánkra HACCP működési tanúsítványt, de cikkünk nem is ilyen célból készült😊

Mit ajánlunk a költözködőknek és a lakásfelújításban gondolkodóknak?

A frissen költözőknek, a most építkezőknek, vagy a lakásfelújításba vágóknak fontos és hasznos segítség lehet, hogy amikor új konyhát tervezünk számukra, át tudják gondolni, mekkora tárolófelületre van szükségük.

Ajánljuk a következő cikkünket, ha érdekli, mivel üldözheti el az élősködőket a kamrájából!

Ha pedig szeretné, hogy a konyhája tervezésénél a fenti szempontokat is figyelembe vegyék, jelentkezzen be hozzánk tervezésre, és vágjunk bele!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.