A konyhatervezés 10+1 lépése

Így tervezd meg a konyhádat!

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora a család? Ketten főzőcskéztek vagy a gyerkőcök és a nagymama is besegít? Milyen gyakran használod a konyhát? Nagyüzemben készülsz a családi és baráti összejövetelekre, vagy csak vajas pirítóst kenegetsz? Ezekre és még néhány hasonló kérdésre adott válaszaid határozzák meg, milyen konyha szolgálja ki hosszú távon az igényeidet.

Konyhatervezés a vízbekötéstől a konyhapultig

A következőkben összeszedtük azt a 10+1 lépést, amit végig kell vinned a konyhatervezés során.

1. Mérd fel a munka volumenét!

Sem időben, sem pedig anyagiakban nem mindegy, hogy mekkora munkába kerül az elképzelt konyha kivitelezése. Mi négy konyhatervezési szintet határoztunk meg, ami alapján be tudod kategorizálni, hogy te milyen komolyságú konyhafelújítást tervezel.

  • Tiszta lap”: A leendő otthonod még csak tervrajzon létezik, így a konyha is teljes mértékben úgy épül fel, ahogyan te szeretnéd.
  • Tetris”: Egy már felépült, de üres házba kell megtervezned a konyhát, a meglévő gépészeti adottságokhoz igazodva, kihozva a maximumot a lehetőségekből.
  • Helycsere”: Egy már meglévő, működő konyhát kell teljesen elbontani, helyére a megváltozott igényekre, új ergonómiájú, jobb helykihasználású bútorzatot kialakítani, akár az elektromos kiállások áthelyezésével és kisebb falbontással.
  • Ráncfelvarrás”: Megmarad a régi járólap és a csempe, nem nyúlunk a gépészethez sem, de a konyhabútort lecseréljük. Esetleg párat a meglévő gépekből is meghagyunk, viszont a belső szerkezetek, a munkalap és mosogató, illetve persze a konyha dizájnja frissítve lesz.

Ha sikerül a négy munka-volumenből választanod, akkor az nagyon jó támpontot ad ahhoz, hogy milyen szakembereket kell még bevonnod a tervezésbe (pl. kőművest, burkolót, villanyszerelőt), és hogy milyen extra költségekkel számolj a bútorokon kívül.

2. Válaszolj meg néhány alapkérdést!

A konyhatervezés során elengedhetetlen, hogy mielőtt bármilyen szakembert felkeresel, az alábbi kérdésekre adott válaszaidat szedd össze egy listába. Így nem csupán nálad körvonalazódik ki, hogy pontosan milyen konyhát szeretnél, de a szakemberek számára is remek kiinduló pontot adsz.

A kérdések, amelyeket a konzultáció előtt érdemes letisztázni:

  • Külön ajtóval zárt vagy a nappalival összekötött, amerikai konyhát szeretnél? Nem mindegy, hogy a bútort mivel kell összehangolni.
  • Van-e elegendő hely külön ebédlő kialakítására vagy az étkezést a konyhában kell megoldani egy szigeten vagy bárpulton?
  • Milyen kis és nagy gépeket szeretnél beépíttetni feltétlenül a konyhádba? Mekkora kapacitásuk legyen?
  • Van-e olyan különleges technológia, amit igényelsz, de nem túl gyakori az alkalmazása? Például kell-e központi porszívó, konyhamalac vagy beépített szeletelőgép?
  • Ki főz és ki mosogat majd? Mekkora az illető? Jobb vagy balkezes? Ez a pultmagasság kialakításához és a munkafolyamatok összehangolásához támpont.
  • Hányan használják egyszerre a konyhát? Van egy “főséf” és a többiek csak nézők, vagy akad “kézilány” is?
  • Ha vannak gyerekek, mennyi idősek? A konyha biztonságossá tételéhez fontos szempont.
  • A mostani konyhádban mit utálsz? Ez különös kérdés lehet, de ennek megválaszolásával el tudjuk kerülni, hogy pl. folyamatosan lefejeld az elszívót, mert a mostani konyhádban rossz magasságba van felszerelve.

Ha megvannak a válaszok, akkor indulhat a visszaszámlálás a konyha kivitelezésének mozzanatairól.

3. Készíts ütemtervet!

A konyhatervezésnél az ütemterv elkészítése segít felmérni, hogy mennyi ideig kell nélkülöznöd a konyhádat és melyek az ezzel járó plusz „kihívások”. Például mennyi ideig kell ételt rendelni vagy a kádban mosogatni. Megoldható-e, hogy a nagyobb bontásoknál vagy szereléseknél a gyerekekkel a nagymamához költözz?

  • Ha el kell bontani a régi konyhát, akkor az bizony hetekkel is meghosszabbíthatja a folyamatot. Minél jobban el szeretnéd „tüntetni” a korábbi konyhát, azaz nemcsak a bútort szállíttatod el, de a csempét is levered és a padlót is kicseréled, annál hosszabb ideig kell számolnod a „konyhanélküliséggel”.
  • A gépészeti munkálatok, mint az elszívó-kivezetés kialakítása vagy a víz/csatorna áthelyezése, esetleg az új elektromos szerelvények bekötése nemcsak a kivitelezés időtartamát, hanem költségeket is növelik.
  • Ha a szerelők elhagyják a terepet, jöhet a burkoló és a festő. Fontos, hogy néhány napot szánnod kell a száradásra és az anyagok megkötésére is, amelyről egyeztess a a mesteremberekkel.
  • Mindezek után jöhet az új bútorok felszerelése, valamint a beépített készülékek behelyezése.
  • A konyhakivitelezés legvégén még egyszer vissza kell hívnod a gépészt és a villanyszerelőt, hogy az előbb említett gépeket és mosogatót beüzemeljék.
  • Utána már a saját ütemedben állhatsz neki az edények és eszközök bepakolásához, azaz a konyhád „belakásához”.

Az ütemterv hossza változhat, de a sorrendjét mindenképpen tartani kell, ugyanis igen költséges mulatság, ha például festést követően találod ki, hogy még két dugaljat szeretnél a kisgépeidnek.

4. Állítsd fel a munkaháromszöget!

A konyhatervezés elengedhetetlen momentuma a munkaháromszög felállítása. A háromszög csúcsait a főzés, az ételtárolás és a mosogatás képviseli. Ezeknek a pontoknak ideális esetben egymástól nagyjából egyenlő távolságban kell elhelyezkedniük. Így elkerülheted a felesleges „kilométereket” a munkafolyamatok során, illetve, hogy minden egy helyre sűrűsödjön be.

Ha a csúcsok távolsága meghaladja a ~2,5 métert, több időd megy el az oda-vissza ingázással, mint az aktív munkával, ergo hamarabb elfáradsz főzés közben. Ha pedig a csomópontok közelebb vannak, mint 90 cm, akkor egyrészt az edények és eszközök is kupacokba halmozódnak, másrészt a partnereddel is akadályozzátok egymást.

Mi tartozik szervesen a háromszög csúcsaihoz?

  • Főzés-sütés-ételkészítés: főzőlap, sütő, grill és mikró, valamint az ezekhez kapcsolódó konyhai eszközök (pl. fakanalak, tepsik, edények, fogókesztyűk)
  • Mosogatás-ételtisztítás-hámozás: mosogató, mosogatógép, szemetes, valamint a tiszta teríték (pl. vágódeszkák, tálcák, kések, poharak, tányérok, tisztítószerek, szivacsok)
  • Ételtárolás: itt tartjuk az összes elkészítendő étel alapanyagát, legyen az friss vagy tartós élelmiszer: pl. hűtő, kamra, zöldségrekesz. Valamint azok a kiegészítők, amik ezekhez kapcsolódnak (pl. konzervnyitók, műanyag dobozok, alufólia tekercsek)

A háromszög „első csúcsa”, amelyet a konyhatervezés során elhelyezel az alaprajzon, az a mosogatás legyen, ugyanis a vízkiállás kvázi fix, nem igazán lehet és igencsak költséges áthelyezni. A többi csúcs meghatározásánál figyelembe kell venni a lakás bejáratát, az ablakok pozícióját, az elszívó kivezetésének útvonalát, de akár azt is, hogy jobb- vagy balkezesre tervezzük-e a konyhát. Természetesen ez a háromszög néha csonka, néha hegyesszögű, néha pedig csak egy egyenes vonal! Az építészeti adottságoktól függ, milyen korlátaid és lehetőségeid adódnak.

5. Jelöld ki a tiszta és szennyes útvonalat!

A nagy éttermekben és szállodai konyhákban is fontos szempont a konyha kialakítása során, hogy a tiszta és szennyes edények útvonala ne keresztezze egymást, illetve a koszos tányérokkal minél kevesebb távolságot tegyenek meg a pincérek.

Célszerű a mosogató zóna köré rendezned a kukát és a tiszta teríték tárolását. Gondoljuk végig a folyamatot: amikor befejezzük az étkezést, a koszos tányérokat először lerakjuk a munkalapra, majd kikotorjuk a szemetesbe a maradékot, esetleg leöblítjük a tányért, majd behelyezzük a mosogatógépbe. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a lecsöpögést vagy a morzsák leszóródását a padlóra, ezeket az elemeket olyan szorosan helyezzük el, amennyire csak lehet. Ne bontsa meg ezt a szenthármast másik szekrény, és lehetőleg férjünk hozzá nyitott ajtóknál is mind a mosogatómedencéhez, mind a szemeteshez, mind a gép kosaraihoz.
Hogy a körforgás egyszerű és könnyed legyen, a tiszta teríték és evőeszközök tárolása is a közelben legyen, hogy hatékonyan elpakolhassuk őket, amint leszáradtak.

A mosogatógép és a csepegtető pozícionálásánál annak kedvezzünk, aki zömében használja majd ezeket, azaz itt már fontos tudni, hogy az illető jobb- vagy balkezes-e? Megfigyelték, hogy a szivacsot az ügyesebbik kezünkbe vesszük, így az ellentétes oldalra érdemes a csepptálcát helyezni, hogy a leöblítésnél ne kelljen átvenni a habos-szivacsos kézbe. Másrészt a mosogatógép használata közben a törékeny, féltett tárgyakat a “jobbik” kezünkben tartjuk, míg az ügyetlenebbel nyitjuk le az ajtót és húzzuk ki a rekeszeket. Azaz egy normál jobbkezes felhasználó esetében a gép is, és a csepi-rész is, a bal oldalra kerüljön. (Persze sokan jönnek hozzánk azzal, hogy náluk fordítva van, és már megszokták, de higgyétek el, a kényelmesebb megoldást még kevésbé fogjátok észrevenni!)

6. Ismerd meg leendő konyhád ergonómiáját!

Ahogyan ugyanaz a famernadrág is teljesen máshogy áll két különböző alkaton, úgy egy konyha is másképpen lesz komfortos két eltérő felhasználó között. A konyhatervezés elmaradhatatlan szempontja a bútorok magasságának meghatározása ahhoz a személyhez, aki a legtöbb időt tölti a konyhában.

A következőket kell figyelembe venned:

  • A munkalap legalább övmagasságban legyen. Az étel előkészítéshez, aprításhoz és habveréshez ideális ez a méret.
  • Viszont ha gyakran gyúrsz tésztát, legyen egy olyan felület, ami ettől ~8-10 centivel alacsonyabb, hogy kellőképp rá tudj nehezedni a nyújtódeszkára, például erre megfelel egy fiókból kihúzható asztallap is.
  • A mosogatásnál a mosogatómedence alját görnyedés nélkül kell elérned, és a csaptelep kifolyója se legyen túl alacsonyan! Hosszútávon derékfájást okozhat a kényelmetlen pozíció.
  • A beépített sütő kezelőszervei vállmagasságban legyenek, a középső sütőrács csípőmagasságban az ideális, hogy a legnehezebb öntöttvas vagy agyagedényeket is gond nélkül be tudd emelni rá.
  • A mikrohullámú sütő tányérjára jól láss rá (kb. mellmagasság), hogy amikor levest melegítesz, ne lötyögtesd ki, vagy forrázd le magad!
  • A bárpult kialakításánál a könyökhajlatod padlótól való távolságát vesszük figyelembe. Ez a “talponállókban” megszokott megoldás biztosítja, hogy a magasabbik bárszéken ülve is kényelmesen koktélozgass. 😉
  • A kilógó elszívóernyőt, vagy a kihúzható zsírszűrőt olyan magasra kell helyezni, hogy véletlenül se fejeld le! A döntött kialakítású készülékek felszerelését viszont a főzőlap típusa határozza meg.
  • A felső szekrények alját ideális esetben az állad magasságához kell igazítani, hogy az alsó két polcot erőlködés nélkül elérd, és ne kelljen pipiskedve poharakat pakolgatnod. Amikor extra fűszerpolcokat tervezünk a pult és a felsőszekrények közé beékelve, a pultmélységet 75 cm-re szoktuk igazítani, hogy még elérd őket takarítás közben.
  • Tudj róla, hogy ha a szigeted munkalapja mélyebb, mint ~80 cm, az áttörléséhez még egyszer körbe kell menned a túloldalról is, vagy különben teljesen fel kell rá feküdnöd!

7. Elő a centikkel és mérd ki a helyszükségleteket!

A konyhatervezés során akadnak olyan méretek, amelyek mind kényelmi, mind balesetvédelmi szempontból nagyon fontosak.

  • A közlekedésre alkalmas helyszükséglet pl. egy fal és a sziget között minimum 70 cm. Ennél kisebb helyen már csak oldalazva tudod megközelíteni a konyhád. Ha egy jól megrakott tálcát kell átegyensúlyoznod, kedvezőbb 80 centivel számolni a folyosóra, hogy ne verd le a könyöködről a bőrt.
  • Az ajtóval rendelkező gépek és mély fiókok elé (pl. hűtő, sütő, mosogatógép) legalább 90 cm szabad helyet tervezz! Ha ez nincs meg, akkor csak oldalról lehet bepakolni, vagy esetleg nem tudsz leguggolni a fagyasztó rekeszekhez, mert közben beütöd a hátsód.
  • Ha legtöbbször ketten egyszerre serénykedtek a konyhában, akkor 120 centis távolságot kell tartanod az elemek között, ellenkező esetben folyton egymás lába alatt lesztek, nem tudtok majd enyhébb koccanások nélkül főzőcskézni.
  • A munkapulton is érdemes szabadon hagyni kisebb-nagyobb felületeket. Egy vágódeszka használatához minimum 45 cm szükséges a mosogató közelében. A főzőlap mellett a tálaláshoz legalább 30 cm kell. Ha a sütőből a forró tepsit egy hőálló felületre ki akarjuk venni, annak 50 cm felületet hagyjunk. Tésztagyúráshoz 80 cm-rel számoljunk.

Ne csak a „kötelező” elemek jussanak eszedbe a konyhai helyszükségletek kialakítása során! Gondolj arra, hogy a fent említett eseteken felül, biztosan jól jön egy extra munkafelület a bevásárlást követő rendszerezéshez. Az is előnyös lehet, ha a gyerekeinkre is tudunk figyelni egyszerre, mert van lehetőségük a konyhapulton gyurmázni.

8. Konnektort mindenhova!

A konyhatervezés egyik arany szabálya, hogy dupla annyi pult feletti konnektort tervezz be, mint amennyire első körben gondoltál. Az elhelyezésük pedig kulcsfontosságú.

  • „Vizes” kisgépek: a turmixgép, a vízforraló és kávéfőző gépeknek ideális esetben a mosogató zóna környékére érdemes néhány konnektort tervezni, ahol mind a szemetes (zacc-ürítés), mind a tartály-feltöltés könnyű lesz.
  • „Hibrid” kisgépek: a vízzel és víz nélkül is használható kisgépek konnektorait érdemes a mosogató és a főzőlap közé tervezni. Ilyen a botmixer, a kenyérsütő és a robotgép. Így nem csöpögtetjük végig a munkalapot krémleves sűrítése közben.
  • „Sütő-főző” kisgépek: az olyan kiegészítő kisgépek, mint a fritőz, a kenyérpirító, az aszalógép, vagy a gofri-sütő konnektorait a főzőlaptól távolabb is elhelyezhetjük. Ezzel azt is elősegítjük, hogy a reggeli készülődés közben, a csúcsforgalomban is helytálljon a konyhánk.
  • „Okos gépek”: gondoljunk előre azokra a készülékekre is, amiknek nem hagyományos villásdugó, hanem USB csatlakozása van! Mert elképzelhető, hogy tölteni kell a tabletünket, miközben recept-videókat keresgélünk rajta. Vagy egy házibuli alkalmával innen bömböltetnénk a boomboxunkat. Ezeket akár a szigetre is migrálhatjuk, vagy a munkalapba rejthetjük. Az EVOline márka sokféle kiforduló, elforgatható, süllyesztett és egyéb ötletes megoldást kínál.

A fentieken kívül, a konnektorok magassági elhelyezését is át kell gondolni. Ha nem akarod, hogy feltűnőek legyenek a csempén, érdemes egy kicsivel a munkalap fölé tervezni őket. Így a gép teste eltakarja, és a kanyargó vezetékek sem lesznek szem előtt. Viszont ha vannak állandóan bedugott készülékek, mint a mikró vagy a kávéfőző, akkor ahhoz, hogy egy újabb eszközt csatlakoztass, mindent el kell húznod, hogy hozzáférj az aljzathoz. Emiatt megfontolandó, hogy nem lenne-e kényelmesebb a felsőszekrények aljához közelíteni a konnektorsorokat és igényesebb, üvegkeretes kivitelűt választani.

Fontos, hogy minimalizáld a hosszabítóról és T-elosztóról működő kisgépeket, hiszen tűzvédelmi szempontból sokkal biztonságosabb közvetlen hálózatra csatlakoztatni őket.

9. Számolj a fénnyel és a lámpákkal!

Kimondottan előnyös adottság, ha a munkafelületet ablakon keresztül természetes fény világítja meg, de a konyhatervezés nem elhanyagolható tényezője a megfelelő mesterséges fényforrások kialakítása.

A következő háromféle világítás jelenik meg zömében a konyhákban:

  • Általános: főleg a mennyezeti és fali lámpák sorolhatóak ide, amelyek az általános tájékozódást segítik a konyhában. A fénynek nem feltétlenül kell nagyon erősnek lennie, de még ha az is, egyedül nem lesz elegendő a biztonságos munkához, mivel a legtöbb esetben a testünkkel pont beárnyékoljuk a munkaterületet.
  • Fókuszált: kifejezetten egy felületre koncentrálódó fényforrás, mely erősebb az általános megvilágításnál. Főleg a munkapultok és a mosogatómedence fölött helyezzük el. Ide sorolható az elszívó világítása is, ami a főzőfelületnek ad irányított fényt. Az is praktikus, ha a fényerősségen kívül a színárnyalata is állítható a lámpáknak, hogy a különböző feladatokhoz tudjuk igazítani.
  • Dísz: dekorációs célú fényforrásokról van szó, amelyek üveges szekrényekbe, fogantyú-profilba, vagy lábazatba építhetők. Ha szeretnéd elérni, hogy a nappaliddal együtt a konyhád is (szó szerint) a fényűzés érzetét keltse, válassz olyan megvilágítási módokat, amik távirányítóval finomhangolhatók.

A felsorolt konyhai világítási módokat célszerű kombinálni egymással. Így megakadályozhatjuk a szemünk romlását, de akár a hangulatunkat is javíthatjuk egy borongós, téli késő-délutánon. Mivel a konyha az otthon szíve, és sokkal több időt töltesz itt, mint a lakás további helyiségeiben, ezért lényeges, hogy a mesterséges világításhoz környezetbarát és energiatakarékos LED-eket válassz.

10. Legyen olyan a konyhád, amilyen te vagy!

Miután a funkcionalitás a helyére kerül, az utolsó mozzanat a konyhatervezés legkreatívabb lépése: a dizájn és az anyagok kiválasztása.

Kicsit olyan ez, mint a sminkelés. Van, aki szereti még az öltözködés előtt elkészíteni, de felettébb kellemetlen, amikor alapozóval kenjük végig a blúzunkat, miközben felvesszük. Evégett javasolt a konyhánk cicomázását is a tervezési folyamat végére halasztani, hogy semmiképp se rontsuk el az “alapozást”.

Az esztétikán túl, kívánatos a különböző anyagok tartósságát és takaríthatóságát is mérlegelni. Egy kisgyerekes családban biztosan több törődést igényel majd a magasfényű felületekről eltávolítani az ujjlenyomatokat. Ilyenkor okosabb olyan “terepszíneket” választani, ami a leggyakoribb foltok takarásában megengedőbb.

Más kritérium mérvadó egy kiadásra szánt lakás konyhájának anyagválasztékában. Itt elsődleges, hogy a bútor bírja a többszöri, súrolószeres átmosást is, örökre megmaradó karcolások nélkül. Még az olyan apró részletek is számítanak a konyha megjelenésének létrehozásában, mint a fogantyú vagy annak hiánya , hiszen nem mindegy, hányszor akad bele a zsebünkbe, vagy ütjük kékre-zöldre magunkat, ha rossz típusra szavazunk.

A variációk száma végtelen és szerencsére teljesen személyre szabható: a természetes anyagoktól kiindulva, mint pl. terméskő vagy tömörfa, illetve mindezek imitációján keresztül, a matt-szatén-fényes felszínen túl, rengeteg kombináció elérhető. A választás időnként nem is olyan egyszerű!

+1 Igényes konyhába impozáns gépeket!

A nálunk megrendelt bútorok 90%-a nyitott, amerikai stílusú konyhába készül, tehát a lakás legtöbb pontjáról jól látható. Emiatt már nem elhanyagolható aspektus a beépített konyhagépek stílusa és színe.

A konyhabútorral és az otthon berendezésével összehangolt készülékek, mint egy nyakláncon a drágakövek, úgy díszítik a helyiséget. Természetesen a dizájn mellett manapság alapvető elvárás az energiatakarékos működés és az alacsony zajszint, hiszen senki nem akarja egy családi vacsora alatt túlkiabálni a mosogatógépet.

Elsőre hosszúnak és összetettnek tűnik a konyhatervezési teendő-lista, de korántsem kivitelezhetetlen. Sőt, van egy jó hírünk: ha ránk bízod a konyhatervezést, mi lépésről-lépésre segítünk neked olyan konyhát kialakítani, ami kihozza a maximumot a térbeli adottságokból, hogy a végeredmény ne csak praktikus, de ötletes és elegáns is legyen!

Konzultációs időpontot az alábbi linkre kattintva tudsz kérni.

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.