Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

Miért fontos a különböző konyhai folyamatokhoz más-más magasságot beállítani? Miért nem jó ugyanabban a testtartásban mosogatni és főzni? A következő cikkünkből kiderül!

Mi határozza meg egy konyhapult magasságát?

Mielőtt elővesszük a centit és a levegőben méregetni kezdjük leendő munkalapunk magasságát, két dolgot kell tisztáznunk: ki és milyen tevékenységet fog végezni a konyhában? Elképzelhető, hogy csupán a család egyik tagjának lesz a konyha a “birodalma”, míg máshol 2-3 fő is serénykedni fog a helyiségben.

Fontos megtalálni a következő tevékenységek gazdáját:

  • Ki mosogat legtöbbször?
  • Ki aprít, szeletel, hámoz, pácol és paníroz?
  • Ki főz, azaz álldogál sokáig a tűzhely előtt, és keverget, ízesít vagy kóstolgat?
  • Ki az aki tésztát gyúr, esetleg fűszert tör és habot ver?

Ha minden művelet megkapta a felelősét, akkor elkezdhetjük az adott személyhez igazítani az ideális méretet.

Konyhapult magasságok a különböző munkálatokhoz

Mosogatás

Ahogyan a konyhatervezés során is a vizesblokkal indítjuk az “építkezést”, úgy a munkapult magasságnak is jó alapot ad a mosogató elhelyezkedése. A mosogatótálca felső pereme ideális esetben övmagasságban van, a medence feneke pedig olyan mélyen, hogy az alját görnyedés nélkül el lehet érni.

Ha ennél lejjebb van kialakítva, azaz vele együtt alacsonyabb a pultunk is, akkor annak előbb-utóbb hátfájás lesz az eredménye.

Túl magasra sem érdemes viszont emelni a medencét, ugyanis ebben az esetben a csap kezelése válik bosszantóvá, valamint váll-fájdalmakhoz vezethet a hosszan kitartott kényelmetlen pozíció.

Ha példának egy 165-170 cm magas embert veszünk átlagosnak, akkor a mosogatót (és a munkalapot) kb. 90-95 cm magasságba ajánlott beépíteni.

Csaptelep

Bár nem minden esetben köthető a pultmagassághoz, ettől függetlenül a csaptelepekről érdemesnek találtunk egy külön részt szentelni. A kivitelezés során sokszor találkozunk olyan konyhákkal, ahol a szaniter dizájnja a használhatóság rovására megy. A mosogató csaptelepből ajánlott hosszú nyakú változatot beszereltetni, hogy beférjen alá egy magasabb fazék vagy üvegpalack is.

Ideális esetben a kifolyócső és a mosogató teteje között 25-30 cm távolság van. Ha ettől magasabb a kivezetőcső, a víz könnyen kicsapódhat a medencéből, ha pedig alacsonyabb, élesen megdöntve férnek csak be az edények alá.

Ha a kinézete miatt mégis ilyenre esne a választásunk, akkor legalább egy kihúzható zuhanyfejes verzió mellett tegyük le a voksunkat.

Előkészítés

Az alapanyagok előkészítése, mint a hámozás, az aprítás, a szeletelés, a panírozás vagy a koktél-készítés időigényes feladat, emiatt nem mindegy, hogy milyen testtartásban végezzük el őket.

Ehhez a munkafázishoz a konyhapult ideális magassága a mosogató magasságában van, a fenti példánál maradva: 90-95 cm között.

Továbbá, a legtöbb fenti eljáráshoz víz hozzáadása is szükséges, emiatt a mosogató két oldalán – tetszés szerinti hosszban – alakítsunk ki, akár két személy egyidejű ténykedése számára elegendő helyet.

Tésztagyúrás, habverés

A házi tészták és a kézműves kenyerek szerelmeseinek érdemes elgondolkodniuk egy külön munkafelületről a tésztadagasztáshoz, a krémek kikeveréséhez, a töltelék összegyúrásához vagy a csokoládé összetöréséhez.

Az ilyen műveletekhez sokkal nagyobb erőt kell bevetni, ezt pedig úgy fokozhatjuk, ha a felsőtestünk súlyával “beletámaszkodunk” a feladatokba, ehhez viszont egy alacsonyabbra épített pult szükséges.

Az átlagos pultmagassághoz képest kb. 8-10 cm-rel lejjebb már komfortosak lesznek az említett teendők. Egyébként erre mindkét gyártónk kínál olyan – nagy teherbírású – asztallapot, amit a legfelső fiókból húzhatunk ki.

Főzés

A főzésnél elsődleges szempont, hogy kényelmesen az étel fölé tudjunk hajolni kavarás, fűszerezés és ízlelgetés közben. Emiatt a “konyhafőnök” csípőjéhez kellene a főzőlapot pozícionálni.

Vagyis átlagmagasságnál a mosogatós és a tésztagyúrós pult közötti félúton, olyan 86-88 cm környékén már zavartalanul belelátunk a legnagyobb fazekainkba is.

Tudvalevő, hogy a nehezebb tárgyakat csípőmagasságon a legbiztonságosabb emelgetni, így akár a sütőből húzunk ki egy jénait, akár a lángról kell lekapni az edényt mielőtt kifut a levesünk, jobb, ha stabilan meg tudjuk tartani.

Díszítés, tálalás

Az aprólékos díszítő munkálatokhoz, krémek formába öntéséhez, tálaláshoz, szalvéta-hajtogatáshoz és egyéb pepecselős feladatokhoz jól jön, ha van egy bárpultunk.

Ennek a magasságát a könyökhajlatunkhoz, nagyjából 115-120 cm magasra szoktuk tervezni. Ugyanis ezáltal közelebb kerül az “objektum” a szemünkhöz, és állva, egyenes testtartással eképp van a legjobb rálátásunk a munkafolyamatokra.

Ha nem rendelkezünk könyöklővel, akkor egy forgó tortaállvány jó szolgálatot tehet a kényesebb “operációkhoz”, hiszen ezek általában 30 cm magasak.

Személyre szabott pultmagasság az idős és mozgáskorlátozott felhasználóknak

Az étel- és italkészítés alapvető szükséglet, ezért a konyhánktól jogosan várjuk el, hogy alkalmazkodjon minden élethelyzethez. E célból gondolnunk kell azokra a konyhatündérekre is, akik kizárólag ülve tudják elvégezni a konyhai munkafolyamatokat.

Az idős embereknek és a kerekesszékes felhasználók számára az étkezőasztalok átlagos magasságával, vagy attól maximum 5 centiméterrel megemelt munkalapszintet kell biztosítani, tehát ez 75-80 cm-t jelent a legtöbb esetben.

Arról is gondoskodjunk, hogy legyenek szabad “kimaradt” részek az alsószekrények között, ahová székkel együtt be tudnak ülni anélkül, hogy beütnék a térdüket!

Ráadás: extra alacsony pult minden máshoz

Ha a térelrendezés lehetővé teszi, akkor mi szívesen tervezünk be olyan extra alacsony felületet is a konyhákba, ami nem feltétlen “szükséges”, de mégis sokat dob az enteriőr hangulatán: ez az ülőpad.

Ennek a tetőlapja általában 40-45 cm magasságra esik, így nem csak ülőfelületként szolgálhat, hanem a gyerkőc ezen készítheti a gyurma-ételeket, ide dobhatjuk a szatyrokat bevásárlás után, vagy mi magunk pihenhetünk meg amíg újabb finom receptet keresünk. Az ilyen “kéretlen”, de találékony ötletek adnak egy kis pluszt a konyhánk arculatához.

A KonyhaForYou csapata személyre szabott, ergonomikus konyhabútorokat tervez, hogy Ön ne eltántorodjon a kihívástól, hanem újult erőkkel gazdagítsa főzőtudományát!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.