Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

Miért fontos a különböző konyhai folyamatokhoz más-más magasságot beállítani? Miért nem jó ugyanabban a testtartásban mosogatni és főzni? A következő cikkünkből kiderül!

Mi határozza meg egy konyhapult magasságát?

Mielőtt elővesszük a centit és a levegőben méregetni kezdjük leendő munkalapunk magasságát, két dolgot kell tisztáznunk: ki és milyen tevékenységet fog végezni a konyhában? Elképzelhető, hogy csupán a család egyik tagjának lesz a konyha a “birodalma”, míg máshol 2-3 fő is serénykedni fog a helyiségben.

Fontos megtalálni a következő tevékenységek gazdáját:

  • Ki mosogat legtöbbször?
  • Ki aprít, szeletel, hámoz, pácol és paníroz?
  • Ki főz, azaz álldogál sokáig a tűzhely előtt, és keverget, ízesít vagy kóstolgat?
  • Ki az aki tésztát gyúr, esetleg fűszert tör és habot ver?

Ha minden művelet megkapta a felelősét, akkor elkezdhetjük az adott személyhez igazítani az ideális méretet.

Konyhapult magasságok a különböző munkálatokhoz

Mosogatás

Ahogyan a konyhatervezés során is a vizesblokkal indítjuk az “építkezést”, úgy a munkapult magasságnak is jó alapot ad a mosogató elhelyezkedése. A mosogatótálca felső pereme ideális esetben övmagasságban van, a medence feneke pedig olyan mélyen, hogy az alját görnyedés nélkül el lehet érni.

Ha ennél lejjebb van kialakítva, azaz vele együtt alacsonyabb a pultunk is, akkor annak előbb-utóbb hátfájás lesz az eredménye.

Túl magasra sem érdemes viszont emelni a medencét, ugyanis ebben az esetben a csap kezelése válik bosszantóvá, valamint váll-fájdalmakhoz vezethet a hosszan kitartott kényelmetlen pozíció.

Ha példának egy 165-170 cm magas embert veszünk átlagosnak, akkor a mosogatót (és a munkalapot) kb. 90-95 cm magasságba ajánlott beépíteni.

Csaptelep

Bár nem minden esetben köthető a pultmagassághoz, ettől függetlenül a csaptelepekről érdemesnek találtunk egy külön részt szentelni. A kivitelezés során sokszor találkozunk olyan konyhákkal, ahol a szaniter dizájnja a használhatóság rovására megy. A mosogató csaptelepből ajánlott hosszú nyakú változatot beszereltetni, hogy beférjen alá egy magasabb fazék vagy üvegpalack is.

Ideális esetben a kifolyócső és a mosogató teteje között 25-30 cm távolság van. Ha ettől magasabb a kivezetőcső, a víz könnyen kicsapódhat a medencéből, ha pedig alacsonyabb, élesen megdöntve férnek csak be az edények alá.

Ha a kinézete miatt mégis ilyenre esne a választásunk, akkor legalább egy kihúzható zuhanyfejes verzió mellett tegyük le a voksunkat.

Előkészítés

Az alapanyagok előkészítése, mint a hámozás, az aprítás, a szeletelés, a panírozás vagy a koktél-készítés időigényes feladat, emiatt nem mindegy, hogy milyen testtartásban végezzük el őket.

Ehhez a munkafázishoz a konyhapult ideális magassága a mosogató magasságában van, a fenti példánál maradva: 90-95 cm között.

Továbbá, a legtöbb fenti eljáráshoz víz hozzáadása is szükséges, emiatt a mosogató két oldalán – tetszés szerinti hosszban – alakítsunk ki, akár két személy egyidejű ténykedése számára elegendő helyet.

Tésztagyúrás, habverés

A házi tészták és a kézműves kenyerek szerelmeseinek érdemes elgondolkodniuk egy külön munkafelületről a tésztadagasztáshoz, a krémek kikeveréséhez, a töltelék összegyúrásához vagy a csokoládé összetöréséhez.

Az ilyen műveletekhez sokkal nagyobb erőt kell bevetni, ezt pedig úgy fokozhatjuk, ha a felsőtestünk súlyával “beletámaszkodunk” a feladatokba, ehhez viszont egy alacsonyabbra épített pult szükséges.

Az átlagos pultmagassághoz képest kb. 8-10 cm-rel lejjebb már komfortosak lesznek az említett teendők. Egyébként erre mindkét gyártónk kínál olyan – nagy teherbírású – asztallapot, amit a legfelső fiókból húzhatunk ki.

Főzés

A főzésnél elsődleges szempont, hogy kényelmesen az étel fölé tudjunk hajolni kavarás, fűszerezés és ízlelgetés közben. Emiatt a “konyhafőnök” csípőjéhez kellene a főzőlapot pozícionálni.

Vagyis átlagmagasságnál a mosogatós és a tésztagyúrós pult közötti félúton, olyan 86-88 cm környékén már zavartalanul belelátunk a legnagyobb fazekainkba is.

Tudvalevő, hogy a nehezebb tárgyakat csípőmagasságon a legbiztonságosabb emelgetni, így akár a sütőből húzunk ki egy jénait, akár a lángról kell lekapni az edényt mielőtt kifut a levesünk, jobb, ha stabilan meg tudjuk tartani.

Díszítés, tálalás

Az aprólékos díszítő munkálatokhoz, krémek formába öntéséhez, tálaláshoz, szalvéta-hajtogatáshoz és egyéb pepecselős feladatokhoz jól jön, ha van egy bárpultunk.

Ennek a magasságát a könyökhajlatunkhoz, nagyjából 115-120 cm magasra szoktuk tervezni. Ugyanis ezáltal közelebb kerül az “objektum” a szemünkhöz, és állva, egyenes testtartással eképp van a legjobb rálátásunk a munkafolyamatokra.

Ha nem rendelkezünk könyöklővel, akkor egy forgó tortaállvány jó szolgálatot tehet a kényesebb “operációkhoz”, hiszen ezek általában 30 cm magasak.

Személyre szabott pultmagasság az idős és mozgáskorlátozott felhasználóknak

Az étel- és italkészítés alapvető szükséglet, ezért a konyhánktól jogosan várjuk el, hogy alkalmazkodjon minden élethelyzethez. E célból gondolnunk kell azokra a konyhatündérekre is, akik kizárólag ülve tudják elvégezni a konyhai munkafolyamatokat.

Az idős embereknek és a kerekesszékes felhasználók számára az étkezőasztalok átlagos magasságával, vagy attól maximum 5 centiméterrel megemelt munkalapszintet kell biztosítani, tehát ez 75-80 cm-t jelent a legtöbb esetben.

Arról is gondoskodjunk, hogy legyenek szabad “kimaradt” részek az alsószekrények között, ahová székkel együtt be tudnak ülni anélkül, hogy beütnék a térdüket!

Ráadás: extra alacsony pult minden máshoz

Ha a térelrendezés lehetővé teszi, akkor mi szívesen tervezünk be olyan extra alacsony felületet is a konyhákba, ami nem feltétlen “szükséges”, de mégis sokat dob az enteriőr hangulatán: ez az ülőpad.

Ennek a tetőlapja általában 40-45 cm magasságra esik, így nem csak ülőfelületként szolgálhat, hanem a gyerkőc ezen készítheti a gyurma-ételeket, ide dobhatjuk a szatyrokat bevásárlás után, vagy mi magunk pihenhetünk meg amíg újabb finom receptet keresünk. Az ilyen “kéretlen”, de találékony ötletek adnak egy kis pluszt a konyhánk arculatához.

A KonyhaForYou csapata személyre szabott, ergonomikus konyhabútorokat tervez, hogy Ön ne eltántorodjon a kihívástól, hanem újult erőkkel gazdagítsa főzőtudományát!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

A konyhatervezés 10+1 lépése

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora

TOVÁBB OLVASOM >>

Biztonságos ételtárolás

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

TOVÁBB OLVASOM >>

Milyen a hűtő, ha okos?

Egyszer volt egy fridzsider Az első hűtőgép meglehetősen régen, már az 1800-as években megjelent. Ekkor még csak a nagyüzemi felhasználása volt általános, szállodák és éttermek kezdték el üzemeltetni őket. Az otthoni konyhák berendezésében való elterjedésére

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.