Milyen a hűtő, ha okos?

Ha új hűtő vásárlásába fogna, olvassa el cikkünket, megmutatjuk, mi konyhaszakértők, milyen szempontok alapján szoktunk választani.

Egyszer volt egy fridzsider

Az első hűtőgép meglehetősen régen, már az 1800-as években megjelent. Ekkor még csak a nagyüzemi felhasználása volt általános, szállodák és éttermek kezdték el üzemeltetni őket. Az otthoni konyhák berendezésében való elterjedésére egészen 1913-ig várni kellett, ugyanis ekkor dobták piacra Chicagoban. Azóta töretlen a népszerűsége és fejlődése, a konyhabútor elengedhetetlen elemévé vált.

Az alapötlet, amiért megszületett, nyilván az volt, hogy az élelmiszerek frissen tartásával elkerüljék a pazarlást, és évszaktól/időjárástól függetlenül (azaz konkrétan jég nélkül) is tartósítani tudják az ételeket. Természetesen az is pozitív tulajdonsága, a lejárati idő meghosszabbításán túl, hogy a tápanyagok és vitaminok nagyobb mennyiségben megmaradnak az alapanyagokban. A még hosszabb frissen tartás érdekében kifejlesztették a fagyasztókat, és ezzel el is jutottunk a modern korba, ahol a fenti tulajdonságok továbbcsiszolásával értük el az intelligens hűtők megjelenését.

Mi az a négy szempont, amit a konyhatervezéseknél és a hűtők kiválasztásánál figyelembe veszünk?

Ezek a következők:

  1. térfogat (azaz a kapacitás),
  2. energiahatékonyság,
  3. zajszint,
  4. és végül a hűtőteljesítmény.

1, Hűtőtérfogat

Mi konyhások mindig ezzel kezdünk. Mert egyértelműen más igényei vannak egy vevőnek, ha a hűtőt a nyaralójába tesszük, vagy a több generációs családi házába, ahol tinédzser unokáktól hemzsegő konyhában remekel a háziasszony.

Más szükséges egy kollégiumi szobába, és más az élete első saját lakásába költöző fiatal párnak.

A hűtő térfogata meghatározza, hogy mekkora a befogadó képessége.

Egy 100 liter körüli kis hűtő elegendő lehet például egy airbnb-be, vagy a nyaraló konyhájába. A 160-200 literes verziók szingliknek és egyetemisták garzonlakásába lehet ideális méret. 230 liter felett a tipikus magyar 3 fős kiscsaládok számára választhatunk, míg a fent említett nagycsalád részére elkélhet egy side-by-side hűtő, átlagos 350 literes űrtartalmával.

A kombinált hűtők esetében fontos megnézni a fagyasztótér befogadó képességét is. Általános szabály, hogy aki szereti a fagyit 😉 és nem főz túl gyakran, annak szüksége lesz a nagyobb fagyasztórekeszekre, hogy az elősütött pizzákat és a készételeket is elnyelje. Aki pedig vidéken él és módja van tartósítani a zöldségeket, gyümölcsöket is, netán még disznót is vág, annak szüksége lesz egy különálló fagyasztóra megközelítve a 400 literes kapacitást.

2, Energiahatékonyság

Mivel ez a gép 0-24h-ban üzemel, nem mindegy, hogy éves szinten mennyi energiát fogyaszt. Ha nem akarunk elmerülni a számok és kilowatt órák világában, nagy segítségünkre lesznek az energiacímkék, (amiket nemrég újra reformáltak, így a korábban A++-os jelölés most ~D kategóriának felel meg). A választáshoz érdemes két, szinte azonos paraméterekkel rendelkező, de más márkájú terméket összehasonlítani. Ha fontos számunkra a fenntarthatóság, előre tekintünk, és hosszú távon gondolkodunk, mindenképp ajánlatos a kedvezőbb energia-tanúsítvánnyal rendelkező mellett letenni a voksunkat.

Amíg rá vagyunk kötve a hálózatra, könnyen megfeledkezhetünk róla, hogy mennyi energiát “zabál” egy-egy készülékünk, de ha majd mindezt saját zöld technológiával kell esetleg előállítani, kétszer is meggondoljuk, melyik választás a kifizetődőbb.

3, Zajszint

Az sem mindegy, hova kerül a hűtő, és beépítjük-e vagy sem.

Egy zajosabb fagyasztóláda simán kikerülhet például a nyárikonyhába vagy a garázsba, viszont egy amerikai konyhás nappali berendezéséhez nem szeretnénk egy folyton zúgó-morgó gépet választani.

Persze egyéni érzékenységtől is függ, de általánosságban elmondható, hogy az számít halknak, ami 39 dB alatt dolgozik. A No-frost készülékek hangosabbak, pont a jégképződés megakadályozása miatt “nyekeregnek”, de ha egy ilyenből 32-36 dB-est találunk, az már extrém csendesnek számít.

4, Hűtőteljesítmény

Ezt a teljesítményt általában nem vizsgáljuk, pedig a hűtőgép-szerelők legtöbb esetben emiatt kapnak javítás iránti hívásokat…

Ez a tulajdonság mutatja meg, hogy 24h alatt mekkora adag friss élelmiszert képes a fagyasztó -18°C-ra hűteni. Ez a teljesítmény mutatja meg azt is, hogy áramszünet esetén meddig képes fenntartani az optimális hőfokot a készülék, jól záródó ajtók esetén. Részben ehhez kapcsolódik az előhűtés fogalma is, melyet majd az okos funkcióknál jobban kifejtünk.

Nos, akik nagyobb mennyiségű húst, vagy egyszerre több adagnyi zöldséget kívánnak eltenni, azoknak fontos figyelniük. A fagyasztótér nagyon gyorsan felmelegszik az ajtó-nyitogatástól, emiatt érdemes úgy szervezni a munkálatokat, hogy lehetőleg egyszerre pakoljuk be az adagokat. Rendezzük úgy, hogy a friss csomagok érjenek a gép vázához, a régebben bent lévőket pedig igazítsuk középre. 

Érdemes ilyenkor direkt kikapcsolni a hőfokszabályzót, hogy a bekerült élelmiszer hamarabb elérje a tartósítási hőmérsékletet. Így megakadályozhatjuk, hogy a gép 8-10 percenként ki-be kapcsolgasson és a motor túlmelegedjen, viszont jusson eszünkbe visszaállítani a termosztátot, miután mindent bepakoltunk!

Tényleg lehet “okos” egy hűtő?

A modern hűtőkbe olyan “öntanuló” programot, = adapttech kompresszor szabályzó rendszert – ültetnek be, ami tényleg hasznos a mindennapi életben. Segít állandó hőmérsékleten tartani az élelmiszereket a körülményektől függetlenül. 

A gyakori ajtónyitás az egyik legrosszabb, amit tehetünk a hűtővel, hiszen ezzel folyamatosan meleg levegő kerül a rendszerbe, ami rontja a teljesítményt is, de a páraképződés miatt sem kellemes. A fenti technológiával gyártott gép a használatba vételt követő hetekben “gyorstalpaló” tanfolyamon vesz részt szokásainkból. Megfigyeli például, mikor érünk haza munkahelyünkről, mert ilyenkor gyakrabban nyitogatjuk az ajtót. A hétvégi nagybevásárlásnál szintén hosszabb ideig pakolásszuk be a frissen beszerzett élelmiszereket. Erre felkészülve a hűtő, már órákkal a várható nyitogatás előtt, előhűti a belső teret, hogy később legyen mivel kompenzálni a beáramló meleg levegőt.

De nem ez az egyetlen okos funkció, amire egy hűtő képes ma már. Nyaralás? Nem gond!

Ma már nem kell teljesen kihúzni-leolvasztani a hűtőt, ha elmegyünk hosszabb időre otthonról. Elég, ha átpakolunk a fagyasztóba, a hűtőn pedig kiválasztjuk a „vakáció” üzemmódot. Ezáltal a gép energiatakarékos módba vált, a fagyasztó szokás szerint fog működni, a hűtőtér pedig 15°C-ra fogja temperálni magát. Lényegesen költséghatékonyabb ez a megoldás, ráadásul, amikor visszatérünk, nem kell órákat várni, hogy elég hideg legyen “odabent” ;).

Létezik olyan okos funkció is, amely wifin keresztül üzen nekünk, hogy “nyitva hagytál”, persze más kérdés, hogy vagyunk-e a szomszédainkkal annyira jó viszonyban, hogy egy ilyen esetben szívességet kérjünk tőlük…

 

Ha prémium konyhát tervezünk, és az egész ház automatikája okos rendszerre épül, érdemes körülnézni az intelligens hűtők piacán. 

Van néhány olyan készülék például, ami kamerával rögzíti, mi van éppen a polcain, és ha véletlen bevásárlólista nélkül mennénk a boltba, elküldi nekünk a fotót.

Az ilyen hűtő a beépített szoftvernek köszönhetően felismeri az alapanyagokat, és akár az étrendünkbe illő recept ajánlatot is készít, vagy figyelmeztet, ha lejárt valaminek a szavatossága. 

Meleg nyáron kifejezetten hasznos egy olyan hűtőszekrény, ami sok jeget készít, vagy extra gyors lehűtésre is képes, így ha váratlanul betoppan hozzánk egy sereg szomjas vendég, percek alatt felszolgálhatjuk nekik a gyöngyöző italokat.

Persze használhatunk erre a célra kifejezetten ital- vagy borhűtőket is, de egy plusz elem nem mindenki konyhájában fér el, és az úgynevezett “man-cave”, alias pasi hobbi/műhely szobával sem sokan rendelkeznek.

Azok a hűtők, amelyekre sosem gondoltál, hogy léteznek:

Tudtad, hogy létezik olyan kozmetikai hűtő, amelyet kifejezetten az arcápolási termékeknek fejlesztettek ki? Nyilván ennek megfelelően tüneményes lesz a design és a tároló kapacitás is. Mivel azonban minden normál hűtőnek van erre kialakított része, (hogy pontosan hol, a következő blogcikkünkből fog kiderülni!) kissé feleslegesnek érezhetjük eme csodát.

Véleményünk szerint, a legérdekesebb készülék címét egy másik – meglehetősen szűk réteg számára kifejlesztett – gép nyeri el, mégpedig a szivarhűtő. Ahhoz, hogy a nemes szokás “hívőinek” biztosítsák a szálak megfelelő nedvességtartalmát és optimális aromáját, a legjobb, ha humidorban tárolják a különleges múlttal rendelkező dohányt. 

Ha Ön is szeretné, hogy színvonalas konyhája megtervezésénél szivarozási kultúráját is figyelembe vegyék, foglaljon hozzánk időpontot!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.