Amikor a lehetőségek száma végtelen: a konyhacsempék misztikus világa

Vajon hányan emlékeznek még a régi konyhák apró csempéire? Persze nem voltak azok annyira aprók, csak a mai kor emberének tűnhetnek annak. Mindenesetre jóval kisebbek voltak, mint mai utódaik. Színben és mintában pedig sokkal szerényebb volt a választék. Ha valaki kicsit színesebb és szélesebb palettát akart, akkor bizony valahonnan külföldről kellett beszereznie a kívánt csempét. Nem volt tehát túl nagy a választék, de a konyhacsempe nagyon divatos volt a ‘70-es évektől kezdve.

Adódik tehát a kérdés: divat még a konyhacsempe, mint kiegészítő? Ennek jártunk utána.

Giccs helyett egyediség

Az első fontos különbség, amit meg kell említenünk, az mindenképpen az, hogy lassan, de biztosan eltűntek a giccses megoldások a konyhákból. A konyhabútorok, de a kiegészítők terén is a letisztult színek, formák, stílusok azok, amik jellemzővé váltak.

Az egykor kis méretű konyhacsempék eléggé „megnőttek”, nem ritka, hogy 60*120 cm-es lap is kapható, így értelemszerűen egyre kevesebb fuga van a falon a csempék között. Hátfal panelként is jól alkalmazható megoldás a csempe. Anyagi megfontolásból is érdemes ezt választani, például az edzett üveggel szemben. Kivételes előnye, hogy a helyszínen lehet kivágni például, igényeknek megfelelően.

A trend tehát a következő szavakban megfogható manapság, ha konyháról van szó: harmónia és egyszerűség. Az is rendkívül divatos, hogyha egy csempe felülete hasonlít más anyagra, például fémhatású vagy faerezet-mintás. Az egykor a lakástól elég élesen elkülönülő konyha manapság sokkal inkább beleolvad a lakásba. Ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy „zónásítva” legyen, ne használjunk más-más anyagot színeket vagy formákat, ha lehetséges, csak azért, mert a konyháról van szó. Sokkal fontosabb lett, hogy egységes egészként tekintsünk a lakásra.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy nemcsak a konyha vagy fürdő lehet csempézett, hanem más helyiség is. Itthon is már megjelent ez a trend, például a nappaliban is lehet csempét használni, rendkívül ízlésesen, harmóniában a lakás többi helyiségével. Nem beszélve arról, hogy a csempe egy kifejezetten jól védő falborítás is.

Mi a fontos, amikor csempét választunk?

Talán az egyik leglényegesebb, hogy legyen matt, semleges színű felületet adó a csempe. Ezek azok a tulajdonságok, amik leginkább megfelelnek a trendeknek manapság. Ha ilyen csempét választunk, nagyon könnyen variálhatjuk mellé még akár a stílusokat is. Ne feledjük, a konyhabútort lényegesen egyszerűbb kicserélni, mint új csempét felrakni – bár ez utóbbi sem lehetetlen. Ne legyen nagyon rücskös a felület – egy újabb jó tanács -, hogy könnyebben lehessen tisztítani, mert ne feledjük, a konyháról van szó!

Természetesen van egy extra tipp: mindig többet szerezzünk be a vágyott burkoló anyagból, mint amennyit a szakember kiszámít – még ha felül is számolta a mennyiséget. Illesztés és vágás miatt is kiesik sok darab, plusz minden egyes burkolásnál történhetnek balesetek. Nem is beszélve arról, hogy ha pár év múlva történik valami váratlan esemény, és sérül a burkolóanyag – kifejezetten örülni fogunk annak, hogy ennyire előrelátók voltunk.

Ha modern kivitelű konyhát szeretne, csempével vagy anélkül, foglaljon időpontot konyhatervezésre, így a további tudnivalókat is részletesen megbeszélhetjük.

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.