Amikor a lehetőségek száma végtelen: a konyhacsempék misztikus világa

Vajon hányan emlékeznek még a régi konyhák apró csempéire? Persze nem voltak azok annyira aprók, csak a mai kor emberének tűnhetnek annak. Mindenesetre jóval kisebbek voltak, mint mai utódaik. Színben és mintában pedig sokkal szerényebb volt a választék. Ha valaki kicsit színesebb és szélesebb palettát akart, akkor bizony valahonnan külföldről kellett beszereznie a kívánt csempét. Nem volt tehát túl nagy a választék, de a konyhacsempe nagyon divatos volt a ‘70-es évektől kezdve.

Adódik tehát a kérdés: divat még a konyhacsempe, mint kiegészítő? Ennek jártunk utána.

Giccs helyett egyediség

Az első fontos különbség, amit meg kell említenünk, az mindenképpen az, hogy lassan, de biztosan eltűntek a giccses megoldások a konyhákból. A konyhabútorok, de a kiegészítők terén is a letisztult színek, formák, stílusok azok, amik jellemzővé váltak.

Az egykor kis méretű konyhacsempék eléggé „megnőttek”, nem ritka, hogy 60*120 cm-es lap is kapható, így értelemszerűen egyre kevesebb fuga van a falon a csempék között. Hátfal panelként is jól alkalmazható megoldás a csempe. Anyagi megfontolásból is érdemes ezt választani, például az edzett üveggel szemben. Kivételes előnye, hogy a helyszínen lehet kivágni például, igényeknek megfelelően.

A trend tehát a következő szavakban megfogható manapság, ha konyháról van szó: harmónia és egyszerűség. Az is rendkívül divatos, hogyha egy csempe felülete hasonlít más anyagra, például fémhatású vagy faerezet-mintás. Az egykor a lakástól elég élesen elkülönülő konyha manapság sokkal inkább beleolvad a lakásba. Ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy „zónásítva” legyen, ne használjunk más-más anyagot színeket vagy formákat, ha lehetséges, csak azért, mert a konyháról van szó. Sokkal fontosabb lett, hogy egységes egészként tekintsünk a lakásra.

Ennek pedig egyenes következménye, hogy nemcsak a konyha vagy fürdő lehet csempézett, hanem más helyiség is. Itthon is már megjelent ez a trend, például a nappaliban is lehet csempét használni, rendkívül ízlésesen, harmóniában a lakás többi helyiségével. Nem beszélve arról, hogy a csempe egy kifejezetten jól védő falborítás is.

Mi a fontos, amikor csempét választunk?

Talán az egyik leglényegesebb, hogy legyen matt, semleges színű felületet adó a csempe. Ezek azok a tulajdonságok, amik leginkább megfelelnek a trendeknek manapság. Ha ilyen csempét választunk, nagyon könnyen variálhatjuk mellé még akár a stílusokat is. Ne feledjük, a konyhabútort lényegesen egyszerűbb kicserélni, mint új csempét felrakni – bár ez utóbbi sem lehetetlen. Ne legyen nagyon rücskös a felület – egy újabb jó tanács -, hogy könnyebben lehessen tisztítani, mert ne feledjük, a konyháról van szó!

Természetesen van egy extra tipp: mindig többet szerezzünk be a vágyott burkoló anyagból, mint amennyit a szakember kiszámít – még ha felül is számolta a mennyiséget. Illesztés és vágás miatt is kiesik sok darab, plusz minden egyes burkolásnál történhetnek balesetek. Nem is beszélve arról, hogy ha pár év múlva történik valami váratlan esemény, és sérül a burkolóanyag – kifejezetten örülni fogunk annak, hogy ennyire előrelátók voltunk.

Ha modern kivitelű konyhát szeretne, csempével vagy anélkül, foglaljon időpontot konyhatervezésre, így a további tudnivalókat is részletesen megbeszélhetjük.

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon

TOVÁBB OLVASOM >>

A konyhatervezés 10+1 lépése

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora

TOVÁBB OLVASOM >>

Biztonságos ételtárolás

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.