Amit az űrrakétákhoz is használnak: a kerámia sokoldalúsága

A kerámia egy igencsak sokrétű anyag a konyhánkban, nagyon sok mindenre használható – rengeteg olyan eszközben, használati tárgyban is jelen van, amiről elsőre nem is biztos, hogy feltételeznénk ennek az anyagnak a meglétét. Ismerjük meg kicsit jobban!

Kezdjük talán egy meghatározással. Mi is a kerámia? Egy szervetlen, szilárd, nem fémes anyag, amit magas hőfokon állítanak elő. Alapvetően négy fő csoportot különböztetünk meg: szerkezeti kerámiákat, hőálló anyagokat, fazekas termékeket és funkcionális kerámiákat.

Konyhai edényeink lehetnek például agyag, kő- és porcelánedények, az előállítási hőtől és az alapanyag-keveréktől függően.

Az agyag edény porózus, vízállóságát mázolással lehet javítani. Ebből készül a – kizárólag sütőben használható – pataki vagy római-tál, amit minden használat előtt be kell áztatni, hogy az ételeket az edény falából fokozatosan átforrosodó vízgőz párolja, majd mikor minden elpárolgott, kezdjen el átsülni az étel. (Hasonlóan a sous-vide technológiához, csak ősi módszerrel 😉

A következő fajta a kőedény, amely már nem porózus, nem engedi át a vizet. Tartós, és rendkívül nehezen törik el. Ilyen anyagból készülhet például olyan sütőtál és főzőedény, ami nyílt lángon, vagy kinti szabad tűzön is használható. Főzhetünk leveseket, egytálételeket, de akár kenyeret is süthetünk benne.

Aztán ott van a “fehér arany”, azaz a porcelán: ahogy azt már mindenki jól tudja, Kínából származik, de talán nem kell bemutatni a Herendi vagy Zsolnay porcelánokat sem. Olyan porcelán is létezik, amihez állati csontból származó hamu és szilika homok is van keverve, ez a “bone china” vagy csontporcelán névre hallgat, és amiről felismerhető, hogy a fény felé fordítva áttetsző az anyaga. Ezek már olyan értéket képviselnek, hogy nem véletlen, ha kirobban pár vita a családban, amikor az öröklési sorrendben próbálják elosztani dédmami étkészleteit…

Mik azok a tulajdonságok ezeken kívül, amik még számítanak a kerámia esetében, amelyek fontos anyaggá teszik a konyhánkban is? Mik azok a lényeges szempontok, amik megvizsgálása után sokan például a kerámia munkalap mellett teszik le a voksukat?

Sav – és lúgálló, nagyon kemény anyag. Nem kevésbé fontos, hogy hőálló, és kicsi a sűrűsége, így relatív könnyebb más kőzeteknél. Antibakteriális és penészmentes, éppen ezért nedves helyekre is alkalmazható (pl. mosdókagyló). A kerámialap karcálló felület: akár közvetlenül rajta is elkészíthetjük az ételeinket, a kés ugyanis nem tudja megkarcolni, maximum az fog kicsorbulni rajta… Könnyen és rendkívül gyorsan lehet tisztítani. Nagyon sokféle színben kérhető, ráadásul többféle vastagságban is, így csempe helyett ez is mehet a főzőlap mögé a falra, és mivel hatalmas táblában is kapható, így fuga és illesztés nélkül védheti a falfelületeket a külső behatásoktól.

Menjünk ki a kültérre: kerámiából lehet a lépcső, a terasz és az ablakpárkány is, de készíthető belőle mozaik, pl. medencék felületeként, és persze a cseréptető is, ugyanis UV- és fagyálló. Nem fog elszíneződni, jól bírja a hőmérséklet ingadozást és rendkívül tartós.

Mi a helyzet az edényekkel és a gépeinkkel? Mi készül kerámiából 2020-ban? Először is ott van a hagyományosnak mondható felhasználás: edények bögrék, tányérok a háztartásban – mindenki számára ismertek, ha kerámiáról van szó.

Ha kiváló minőséget akarunk, akkor nem hagyhatjuk ki a konyhánk felszereléséből a kerámia késeket és hámozókat. Nagyon élesek, kiválóan helyt állnak a konyhában. Volt egy idő, amikor mindent letarolt a Teflon, most pedig a kerámia-bevonatos serpenyők uralják az eladásokat. A kerámiát betétként is használják pl. borsőrlőkben vagy a csaptelepeknél. A munkalapon kívül készülhetnek belőle mosogatók is, de az üvegkerámia főzőlapokról se feledkezzünk meg!

És hogy mire gondolhatunk, amikor különleges felhasználásról van szó a kerámia esetében? Az egészségügyben például fogpótlásra, vagy lehet a műcsontok alapanyaga. A fodrászunknál kerámia-bevonatos hajkiegyenesítővel találkozhatunk, de a műkörmös is rendszeresen használja alapanyagként.

A mi személyes kedvencünk az űrrakéta külső kerámia borítása, amit annak érdekében alakítanak ki csempékből, hogy a lehető legnagyobb mértékben hőálló legyen. Így válik egy kivételes, konyhában is sokrétűen használt anyag – valóban XXI. századivá.

Ha szeretné látni, nálunk milyen színekből választhat kerámia munkalapokat, akkor foglaljon hozzánk időpontot!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.