Gépek és beépített készülékek a konyhában: a kisgépek

Hol vannak már azok az idők, amikor a konyhákban jobb esetben egy kávédaráló jelentette a gépparkot egy család számára? Esetleg még előfordult, hogy egy turmixgép is volt, mivel a kisebb gyermekeknek akkoriban nem állt rendelkezésre egy teljes arzenál bébiétel a drogériák polcain. Néhol előfordult egy kenyérpirító vagy grillsütő is, de az az igazság, hogy elég jól elműködött a konyha gépek tömkelege nélkül is.

Aztán szép lassan ez megváltozott. Elkezdtek beszivárogni életünkbe a gépek, és a konyhában egyre több helyet kezdtek elfoglalni. Ma már a ló másik oldalán vagyunk – ha élhetünk egy meglehetős képzavarral.

Ebből aztán az következik, hogy talán egyszerűbb azokat a folyamatokat összeszedni már egy konyhában, amikre nincs gép, mint azokat, amikre van. De azért nem futamodunk meg, nézzük, milyen kisgépeket használunk, így 2020-ban, a konyhánkban.

Szendvicssütő, aprítógép, mérleg - melyik van elöl?

Ha csoportosítani szeretnénk, akkor érdemes a gyakran használtaktól elindulni, majd eljutni az egészen különleges gépekig. Van például szeletelő, daráló, konzervnyitó, mixer, habverő, robotgép, turmix, mérleg, kenyérpirító, vízforraló, kávégép, teafőző és szendvicssütő. Ezeket elég gyakran használjuk, az esetek nagy részében nem is igazán pakoljuk el őket – vagy esetleg olyan helyre rakjuk, ahol könnyen elérhetőek – vagy a szekrény redőnyös része mögé kerülnek. Sose felejtsük el: alapszabály, hogy ha sokat használunk egy konyhai gépet, akkor ne rakjuk el.

Persze aztán ott vannak a szigorúan egyfunkciós és ráadásul nem gyakran használatos eszközeink: ilyen például a jégkockakészítő, a hotdog készítő, a pattogatott kukorica készítő, a rizsfőző, az olajprés, a gyümölcsaszaló, a vákuumos fóliahegesztő. És ott van még személyes kedvencem, a joghurtkészítő berendezés, valamint a vattacukor gép – amit nem igazán érthető módon cukorvatta gépként találtam meg. Persze előfordulhat, hogy szenvedélyes pattogatott kukorica fogyasztók, esetleg vattacukron élők vagyunk, és a mi háztartásunkban ezek a legtöbbet használt gépek – bár nem nagyon valószínű.

Szóval, tele van a konyhánk gépekkel, a hely viszont általában limitált. El kellene tenni – legalább egy részüket a konyhapultról. Akár modern konyhánk van, akár egy kisméretű konyhabútorral rendeztük be a helyiséget, a helyünk mindig limitált.

Mint a puzzle: többdarabos gépeink

És ha a tárolásnál tartunk: az sem mindegy, hogy mekkora egy eszköz, és hány darabból áll. Egy robotgépet például, ami több darabból áll, hasznos egy dobozban tárolni, így azt is elkerülhetjük, hogy elkeveredjenek az alkatrészek.

Tárolási praktika még, hogy egy nehéz gépet ne pakoljunk magasra, ha egy mód van rá – kivéve, ha súlyemelők vagyunk és/vagy erőnléti edzéseket is tartunk a konyhában. Ha keveset használunk egy gépet, akkor célszerű sarokban tárolni a konyhaszekrény belső részében, ahol nincs útban. Szerencsés esetben van egy kamránk is, ahová pakolhatunk olyan gépeket, amik ritkán használatosak.

Nehéz és kényes kérdés, de muszáj beszélnünk róla, hogy az is egy megoldás, hogy ha meghatározott időközönként kiselejtezzük a már nem kellő, nem használatos eszközöket. A selejtezés folyamata nem mindenkinek megy könnyen, nehéz elengedni az eszközeink, tárgyaink „kezét”. A helyzet azonban az, hogy a helyünk általában véges, ahova pakolhatunk – így sajnos nemigen marad más megoldás, mint a selejtezés, egy idő után. Esetleg odaajándékozhatjuk ismerősöknek, vagy felajánlhatjuk adományként különböző szervezeteknek is.

Gondoljunk ilyenkor arra, hogy mennyi helyünk lesz. Egészen egy új gép beszerzéséig – elcsábulni ugyanis nagyon könnyű.

Ha tudni szeretné, hogy egy csodakonyha* a lelkes konyhai gép-gyűjtők igényeire szabva, mekkora költségvetésből hozható ki, töltse ki kalkulátorunkat:  *(Szállítással & beszereléssel együtt, de egyelőre gépek nélkül.)

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.