Hogyan tervezzük meg a konyhánkat?

Egy igazán jó konyhában mindennek van helye, minden kényelmesen elérhető – egyszerre felel meg a funkcionalitás és a design elvárásainak. Nagyon sok időt töltünk itt, így nagyon nem mindegy, hogy mennyire kényelmes, mennyire felel meg az igényeinknek. Ennek a kulcsa pedig a tervezés. Lássuk csak, mire is figyelnek a tervezők, ha a konyháról van szó!

1. Mire érdemes figyelni konyhatervezés során?

A konyha kétségtelenül a lakás egyik legfontosabb helyisége. Akár egyedül élünk, akár családunk van, biztos, hogy rengeteg időt töltünk itt. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan van megtervezve és berendezve a konyhánk. Cikkünkben konyhatervezési ötleteket és praktikákat osztunk meg, melyek mindenki számára hasznosak lehetnek.

Munkaháromszög

Az egyik kulcsfogalom a konyhatervezők szótárában az úgynevezett munkaháromszög. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint egy egyenlő szárú háromszöget alakítanak ki, melynek csúcspontjaira a fő funkciók kerülnek: ételtárolás, mosogatás és előkészítés, illetve sütés és főzés. Lényege a zsúfoltság elkerülése, és hogy az egyes munkaterületek között ne kelljen sokat sétálni. Ez sajnos a valóságban nem mindig tud megvalósulni a már meglévő gépészeti kiállások miatt, de azért érdemes törekedni rá.

Elegendő pultfelület

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor főzés közben nem férünk el a konyában, vagy ha nem tudunk hová pakolni, miután hazaértünk a boltból. A már említett munkaterületeknek elegendő pultfelületet kell biztosítani, így a megfelelő tervezés következő lépése, hogy ezeknek legalább 45-60 centiméternyi helyet alakítanak ki.

Konnektorok

Egyáltalán nem mindegy, hogy a konnektorsorok hol helyezkednek el egy konyhában. Itt is a kényelem és a praktikusság a fő szempont. Vegyük figyelembe, hogy hol milyen munkát szeretnénk majd végezni, hová kerül a hűtő, hol akarunk kávét főzni, satöbbi! Ha például a mosogatótól nem messze található konnektor, akkor könnyedén feltölthetjük a vízforralót, a kávéfőzőt vagy a teafőzőt, tehát ez egyértelműen egy nagyszerű megoldás.

Anyagok, színek

Egy konyha megtervezése során nem árt nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy milyen anyagokból készüljenek a különböző részek, mint például a munkalapok, az ajtóelőlapok, a fogantyúk. Manapság számtalan anyag közül választhatunk: fa, kvarckő, természetes kő, rozsdamentes acél, kerámia, műanyag. Nagy népszerűségnek örvendenek a melamingyantával bevont munkalapok, hiszen ezeket rendkívül egyszerű tisztán tartani. Az, hogy ki milyen színű konyhát választ főként ízlés kérdése, illetve nagyban függhet attól, hogy a lakás többi helyiségében milyen színárnyalatok dominálnak. Ha mindenképpen a legújabb trendeknek megfelelő árnyalatú konyhát szeretnénk, bízzuk egy profi lakberendezőre a döntést!

Sok kicsi sokra megy

Ha elkészült a konyhabútorunk, és beszereztünk minden háztartási gépet, amire szükségünk van, elkezdhetünk gondolkodni azon, hogy hogyan rendezkedjünk be. Óriási probléma tud lenni a zsúfoltság. Ennek elkerülése érdekében is van egy pár tippünk. Tervezzük meg előre, hogy minek hol lesz a helye, és a későbbiekben is ott tartsunk mindent, ahová helyet szántunk neki! Így sosem lesz abból bajunk, hogy valamit nem találunk. A felfelé terjeszkedés is egy kitűnő ötlet, főleg, ha viszonylag kevés hellyel kell gazdálkodnunk. Erre már a konyha tervezésekor érdemes gondolni, a szekrénysor például legyen minél magasabb! A fentebbi polcokra kerüljenek azok az eszközök vagy tartós élelmiszerek, amiket nem használunk nap mint nap, lentre pedig azok, amiknek mindig kéznél kell lenniük.

Ne halmozzunk!

Nagyon sok emberre jellemző az, hogy olyan dolgokat tárol otthonában, amiket évek óta nem vett a kezébe. Ezek rengeteg tárolóhelyet foglalnak, feleslegesen. Fél évente-évente a konyhában sem árt szortírozni. Azokat a gépeket és eszközöket, amiknek mi már biztosan nem vesszük hasznát, nem kell kidobnunk. Körbekérdezhetünk a családban és a baráti körünkben, hátha kéri őket valaki. Ha nem járunk sikerrel, akkor is akad még pár lehetőség, hogy új gazdát találjunk nekik: felajánlhatjuk szeretetszolgálatoknak vagy civil szervezeteknek, illetve rengeteg Facebook csoport is létezik, ahol eladhatjuk, elcserélhetjük vagy ingyen odaadhatjuk nem használt dolgainkat.

Ha Ön is olyan konyhát szeretne, ami praktikusan van berendezve, és egyből megtalálja, amit keres, inspirálódjon honlapunkról és kérje szakértőink segítségét!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.