Hová tűnt a műanyag a konyhánkból?

Anyagok a konyhában sorozat 4. rész

20. századi forradalma után a műanyag lassan kiszorul a konyhából, legalábbis eredeti formájában. Nézzük meg, hogy manapság hol és miképp használható!

Az ipari formatervezés kialakulásával, a második világháború után uralkodott a műanyag a 60-as évektől kezdve, és tartja magát a mai napig. Szenzációs volt, sokszínű és nagyon sokféleképpen használható. Látványosak, formabontók voltak a műanyag eszközök és bútorok, könnyen elkészíthetők – ha a retro stílusra gondolunk, ma is fellelhetünk jó néhány régi műanyag használati tárgyat.

Napjainkban készítenek még műanyag székeket, főleg kerti bútorokhoz – benti használatra, konyhabútorok készítéséhez már sokkal kevésbé használják. Konyhán belül inkább kisebb alkatrészekben jelenik meg, ilyenek például a lábak – de azokat úgyis eltakarjuk általában. Eltűnt ez az anyag a konyhánkból, esetleg még fogantyúkat kínálnak műanyagból némely gyártók. Előfordul esetleg még szekrény redőnyének anyagaként, de ez sem néz ki már műanyagnak. Nálunk már például fémből készülnek a fogantyúk is.

Mégis, hol jelenik meg ma egy modern konyhában a műanyag, és mik az elvárások vele szemben?

Sok elvárás létezik, ezek közül lényeges, hogy ne törjön könnyen, tehát rugalmas legyen, újrahasznosított anyagból készüljön, ne bocsásson ki magából a környezetre veszélyes anyagot, vagy ne színeződjön el. Ezeket teljesítik technológiában az akrilból vagy a PET palackokból készült fóliázott felületek. Utóbbiaknál például PET palackok olvasztása és megszínezése után ajtófóliát gyártanak, például magasfényű kivitelben, ujjlenyomatmentes formában, vagy szupermattot, ami selymes tapintású.

Létezik olyan műanyag munkalap is, amely akril gyantából és ásványi anyagból áll – ez hőre érzékeny fajta, de vízálló és hézagmentesen illeszthető, ráadásul egybe önthető a mosogatóval. Kedvelt anyag pultoknál például, de gyorsétteremben vagy bankokban is találkozni fogunk vele. Előnye, hogy könnyen tisztítható és kellemesen meleg a tapintása.

Az a szerep tehát, amit a műanyag elveszített a konyhában, és át kellett adnia a helyet más alapanyagoknak, valóban nincs meg már, de helyette az új technológiákkal újabb helyszínek és felhasználási lehetőségek születnek.

Nézze meg, mi hogyan tervezzük bele a konyhabútorába!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon

TOVÁBB OLVASOM >>

A konyhatervezés 10+1 lépése

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora

TOVÁBB OLVASOM >>

Biztonságos ételtárolás

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.