Magyar konyha, magyar megoldás – avagy 3 + 1 dolog, ami ott volt gyerekkorában a konyha falán (de a szüleiében biztosan…)

Gyerekkoromban, a nyolcvanas években nagyszüleim vagy ismerősök nagyszüleinek konyhájában gyakran rácsodálkoztam arra, hogy vannak bizonyos „kötelező” dekorációs elemek, amik valamilyen oknál fogva mindenhol ott voltak – és mindenhol szinte ugyanúgy néztek ki. És hogy mik is voltak ezek?

1. Felfűzött paprika

A nagy klasszikus: a cérnára felfűzött édes vagy csípős fűszerpaprika, amely egyszerre volt használatban (nyilván lemosták előtte), illetve töltött be dekorációs célt. Általában az ablak kilincsére, esetleg a falra, egy szögre akasztották. Sosem felejtem el, volt olyan családi ebéd, ahol a rokon néni előttem vágta le a fűszerpaprika koszorúról a következő darabot – és miután megmosta, csinos tányéron nyújtott a családfőnek, a húsleves ízesítéséhez.

2. Fapolc: hímzett polcszegéllyel, vagy csipkével, dekortányérok, tányérkészletek és akasztott bögrék.

A másik igen kedvelt elem volt minden konyhában a keskeny fapolc. A rajta lévő dísz lehetett valamilyen hímzett anyag vagy valódi csipke. Általában az ezen a polcon lévő dekortányérok nem voltak használatban – ahogy az alsó részére szerelt kampókra akasztott bögrék sem. De olyan is volt, hogy nagy vendégség esetén ezeket is használták.

3. Falra akasztott kerámiák és tányérok

Erről még a szüleim korosztályát sem lehetett lebeszélni: nagyon elterjedt volt különböző, általában sötétebb színre festett kerámiák, kancsók és tányérok felakasztása a konyhákban. Ezek csak díszek voltak, cirkalmas festéssel, néha egészen különleges megoldásokkal.

4. Falvédő

Az, hogy hányféle rigmus született Magyarországon a falvédőkre, megérne egy külön kutatást. Az viszont biztos, hogy a házi áldás, a háziasszony dicsérete vagy egy humoros kiszólás a házasságról mind témául szolgáltak, hogy egy falvédőre írva díszítsék a konyhát. Lehetőleg valamilyen népies motívum, virágok, madarak, szőlő és a többi közepette.

Ön melyikkel találkozott már? És van olyan, amit kihagytunk?

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.