Magyar konyha, magyar megoldás – avagy 3 + 1 dolog, ami ott volt gyerekkorában a konyha falán (de a szüleiében biztosan…)

Gyerekkoromban, a nyolcvanas években nagyszüleim vagy ismerősök nagyszüleinek konyhájában gyakran rácsodálkoztam arra, hogy vannak bizonyos „kötelező” dekorációs elemek, amik valamilyen oknál fogva mindenhol ott voltak – és mindenhol szinte ugyanúgy néztek ki. És hogy mik is voltak ezek?

1. Felfűzött paprika

A nagy klasszikus: a cérnára felfűzött édes vagy csípős fűszerpaprika, amely egyszerre volt használatban (nyilván lemosták előtte), illetve töltött be dekorációs célt. Általában az ablak kilincsére, esetleg a falra, egy szögre akasztották. Sosem felejtem el, volt olyan családi ebéd, ahol a rokon néni előttem vágta le a fűszerpaprika koszorúról a következő darabot – és miután megmosta, csinos tányéron nyújtott a családfőnek, a húsleves ízesítéséhez.

2. Fapolc: hímzett polcszegéllyel, vagy csipkével, dekortányérok, tányérkészletek és akasztott bögrék.

A másik igen kedvelt elem volt minden konyhában a keskeny fapolc. A rajta lévő dísz lehetett valamilyen hímzett anyag vagy valódi csipke. Általában az ezen a polcon lévő dekortányérok nem voltak használatban – ahogy az alsó részére szerelt kampókra akasztott bögrék sem. De olyan is volt, hogy nagy vendégség esetén ezeket is használták.

3. Falra akasztott kerámiák és tányérok

Erről még a szüleim korosztályát sem lehetett lebeszélni: nagyon elterjedt volt különböző, általában sötétebb színre festett kerámiák, kancsók és tányérok felakasztása a konyhákban. Ezek csak díszek voltak, cirkalmas festéssel, néha egészen különleges megoldásokkal.

4. Falvédő

Az, hogy hányféle rigmus született Magyarországon a falvédőkre, megérne egy külön kutatást. Az viszont biztos, hogy a házi áldás, a háziasszony dicsérete vagy egy humoros kiszólás a házasságról mind témául szolgáltak, hogy egy falvédőre írva díszítsék a konyhát. Lehetőleg valamilyen népies motívum, virágok, madarak, szőlő és a többi közepette.

Ön melyikkel találkozott már? És van olyan, amit kihagytunk?

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon

TOVÁBB OLVASOM >>

A konyhatervezés 10+1 lépése

A konyhatervezés ugyanolyan akár az építkezés: nagyon szuper, ha már tudod, milyen színű konyhabútort szeretnél, de a házadat sem a tetőszerkezet készítésével kezded. Ahhoz, hogy stabil alapokra tervezhess, egy sor kérdésre kell őszintén válaszolnod. Mekkora

TOVÁBB OLVASOM >>

Biztonságos ételtárolás

Sajnos előfordulhat, hogy egy étel annak ellenére romlott, hogy küllemre, szagra, ízre úgy érzékeljük, nem történt benne változás… Azért, hogy véletlenül se fogyasszunk ilyen terméket, megmutatjuk, milyen lépéseket kell tennünk, amikor az ételeket elpakoljuk, tároljuk!

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.