Meggymagozástól és barackbefőzéstől a modern nyári konyháig

Mert volt egy helyiség. Egy hely, ahová nyáron el lehetett bújni, ha éppen bújócskáztunk, ahol meg lehetett kóstolni a lekvárt, ahol jókat lehetett beszélgetni, csodálva a szomszéd nénik tájszólását – „városi” gyerekek révén azt hittük, nekünk nincs.

Csoda egy hely volt a régi nyári konyha, olyan régi konyhabútorokkal, amik talán nem is léteztek. Nagyanyáink idejében itt készült minden, ami a befőzéshez kapcsolható. A semmivel össze nem hasonlítható lekvárok, a savanyúságok, amilyet azóta is hiába keresek a boltban (tudom, naiv vagyok), itt magoztuk a meggyet, mert nem volt akkora baj, ha néha elrepült a kezünkből, itt főtt a paradicsomlé, hogy aztán üvegekben pihenjen. Aztán télen itt készült a kocsonya hosszú órákon át, hogy aztán sok-sok tányérba adagolva megdermedjen. Semmi zselatin, ne vicceljünk!

A nyári konyha mindig külön bejáratú helyiség volt, lehet, hogy kapcsolódott a házhoz, de olyan is volt, hogy külön épületben volt. A „koszolós és szagos” munkáknak is helyt adott, a háztáji csirkék kopasztásánál, amikor befejezték földi pályafutásukat, vagy a disznóvágásnál.

És hogy mi maradt belőle?

Hát, ezekből a nosztalgikus érzésekből gyakorlatilag semmi. Még előfordul itt-ott egy-egy nyári konyha, az idősebb generáció hölgy tagjai még használják ezeket. De a modern ifjúság az újfajta nyári konyhát már inkább egyfajta bulihelyszínnek kezeli, ahol nyáron és kora ősszel sütögethet, kemencézhet, ahol lehet jókat borozni – és elsősorban szabadtérre tervezik, pavilon tetővel.

Sokkal inkább egy társasági helyszín lett, mintsem a mindennapok munkájának állandó területe. Buli, haverok, és engedd el magad – most erről szól inkább. Nincs is ezzel baj.

A régi és a modern nyári konyha elkészítése is izgalmas területek számunkra, foglaljon időpontot és tervezzük meg együtt!

Nézze meg korábbi tartalmainkat is!

Milyen magas legyen a konyhapult?

A konyhatervezés egyik, ha nem a legfontosabb kérdése, hogy milyen magas legyen a konyhapult, pontosabban annak bizonyos szakaszai. Ugyanis mind a Schüller, mind a Nobilia konyhabútorok esetén bátran lehet játszani a magasságokkal akár egy konyha-összeállításon belül is.

TOVÁBB OLVASOM >>

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.

Figyelem!

Az időpontfoglalással tudomásul veszi, hogy az ajándék tanácsadás 49.990 Ft, míg a konyhatervezés 99.990 Ft költséggel jár.